Tippek és legjobb gyakorlatok kintlevőségek csökkentésére

A témában leggyakrabban visszatérő ügyfélszolgálati kér(d)ések eredményeként az alábbi listában összeszedtük, hogy az egyes klubok milyen további lépéseket tehetnek a kintlevőségek alacsony szinten tartásáért.  

 

Bejelentkezés további feltételhez kötése

A vendég tartozások egy meghatározó része abból származik, hogy a vendég bejelentkezik, de nem jön el. Különösen fájó ez, ha közben még a várólistások tömege szeretett volna bejutni, miközben egy olyan vendég nem jön el, akitől a későbbiekben kicsi az esély a tartozása behajtására (mert mondjuk ez az első, második alkalma amikor még nem vett egy több alkalmas bérletet).

Az ilyen esetekben érdemes megfontolni, hogy a legnépszerűbb, csúcsidőben tartott, teltházas órá(k)nak, külön kurzust készítünk, ahol már előírjuk, hogy bejelentkezés csak abban az esetben lehetséges, ha érvényes bérletünk van.



Az első látogatás problémája

Másik gyakori eset a vendég tartozás keletkezésére az új vendég első alkalma. Amennyiben nem fizet előre/nem jön többet, akkor a rendszer az ő jelenléte miatt is tartozást fog mutatni.

Érdemes megfontolni, hogy az első alkalmat próbaóraként számoltatjuk el a rendszerben, mégpedig úgy, hogy egy nulla Ft-os egy alkalmas belépőt hozunk létre előzetesen, amit az újonnan érkező vendégnek az első órájára eladunk. (Az eredmény: a vendég is azonnal informálva lesz (tekintve, hogy a bérletértékesítésről emailt kap (ezért érdemes egy jól hangzó nevet választani a bérletnek: tudatosítsuk a vendégben, hogy ajándékot kapott).

Amint hozzálátunk a bérlet értékesítéséhez rögtön az első oldalon látszik, ha már korábban volt a vendég felé értékesítésünk, így egy nagyon egyszerű ellenőrzési pontot kapunk: csak akkor adhatunk el ingyenes belépőt, ha még nem volt korábbi vásárlása.

Ez az elkülönítés abból a szempontból is előnyös, hogy a későbbiekben a Bérletértékesítések havi bontásban táblázatban is nyomon tudjuk majd követni az új, "első alkalmas" vendégek számának alakulását.



Az érvényes, több alkalmas bérletek állományának növelése 

Rendkívüli tartalék van abban, ha minden pillanatban azt tudja sugározni a klub, hogy megbecsüli és előnyben részesíti az érvényes bérlettel rendelkező vendégeit. Négy megoldást mutatunk be, amelyek a minél hamarabbi minél nagyobb bérlet megvásárlása irányába tolja el a vendégek figyelmét (és a mögöttes folyamatokat támogatja a MotiBro is).

 

1) Korai bérletvásárlás támogatása (ha még van érvényes bérlete)

Amennyiben a vendég úgy vásárol bizonyos érték/alkalomszámot meghaladó bérletet, hogy közben még van érvényes bérlete, akkor azt kedvezményesen teheti meg (ha már lejárt a bérlete, akkor marad a szokásos ár). Lényegében "előfizetés" valósul meg, az értékesítést végző kolléga rögtön látja, hogy még van érvényes bérlete a vendégnek és a kedvezményt meg tudja adni ott a helyszínen.

A vendéget pedig előzetesen egy automata bérlet lejárat emlékeztető figyelmezteti, így minden bérletnél megkapja az impulzust, hogy megint olcsóbban tud vásárolni, ha azonnal lép (az automata bérlet lejárat emlékeztető  már tesztelés alatt van a MotiBro-ban).


2) Bérlet utalvány/aktiválós bérlet értékesítése

A korai bérletvásárláshoz kapcsolódik: ha pontosan nem tudja a vendég, hogy mikortól venné igénybe az előre vásárolt bérletét, akkor adjunk el neki (ön)aktiválós bérletet, ami lényegében egy bérletutalvány és az első használattal aktiválja magát (a bérlet érvényességi ideje az első használat napjára fog módosulni). Így csökkentettük a vendég félelmét, hogy véletlenül rosszul fog járni, mert kevesebb ideje lenne majd lejárni a bérletét. Akár ajándéknak is egy megfelelő eszköz lehet családon belül (és ekkor pedig úgy működik, mint egy utalvány: használatkor beváltja a vendég).


3) Napi belépők "büntetése" (hosszabb bérletértékesítés felé történő elmozdulás)

Az egy alkalomra szóló belépők kirívóan magas százalékban nem annyival drágábban kerülnek értékesítésre, mint amennyivel több feladat kapcsolódik az ezzel járó adminisztrációra (értékesítő személyzet ideje, költsége, megfelelő kasszapénz rendelkezésre bocsátása). 

 

4) Extra nyeremény, engedmény, külön csomag biztosítása a bérleteseknek, időben fizetőknek

A büntetés mellett/helyett érdemes megfontolni, hogy a vendégek fizetési hajlandóságát különböző hosszú távon ható ösztönző programokkal egészítjük ki. Néhány példát felsorolunk:

  • Ha egy évben 10 havi bérletet megvettél, akkor a 11-re a vendégünk vagy.
  • A bérletes vendégek számára a klub által rendezett amúgy prémium díjazású eseménye kedvezményes.
  • x havonta személyi edzés/egyéni szintfelmérés a bérleteseknek.
  • Tombola negyedévente a bérletesek között.

Természetesen az ilyen jellegű klub kezdeményezéseket ELŐRE, többször kommunikálva szükséges tudatosítani a vendégkörben.

Hasznos volt ez a cikk? Köszönjük a visszajelzésedet Próbáld újra

Segíthetünk még? Kérdezz bennünket itt! Kérdezz bennünket itt!