2020. júliusi NAV számla adatszolgáltatás

 

2020. július elsejét követően a NAV a kiállított számlákra vonatkozóan (annak áfa tartamától függetlenül) adatszolgáltatási kötelezettséget írt elő, amennyiben a vevő gazdasági társaság vagy adószámmal rendelkező magánszemély.

 

Adószámos magánszemély felé kiállított számlát akkor kell a NAV felé megküldeni, ha a magánszemélynek kiállított számla a magánszemély gazdasági tevékenységével van összefüggésben. Mivel az ilyen tevékenység a MotiBro rendszerben nem jellemző, így a legtöbb esetben a számla NAV felé történő megküldése nem szükséges, így az adószámos magánszemélyek esetén az adószám bekérésére nincs szükség. Ennek ellenére kérjük egyeztessen könyvelőjével, ha előfordul, hogy adószámmal rendelkező magánszemélyeknek állít ki számlát, hogy szükséges-e a NAV adatszolgáltatás.

 

Hogyan kezeli az adatszolgáltatást a Billingo?

Ennek megfelelően a Billingo is felkészítette rendszerét a NAV felé történő adatszolgáltatásra, illetve módosította automatikus adattovábbításra kiépített csatlakozási felületét (amelyen keresztül a MotiBro a számlákat küldi a Billingo felé), hogy az adatszolgáltatás szükségességét el tudja dönteni a vevő adózási típusa alapján:

 

A Billingo a számla kiállításakor, amennyiben nem kerül átadásra adat a vevő adózási típusára vonatkozóan, akkor a kimenő számlákat így jelöli (a Billingo felhasználói fiókban):

mceclip0.png

 

Amennyiben az adózási típus átadásra került (és szükség esetén a NAV felé történő adatszolgáltatás megtörtént), akkor a számlák előtt az alábbi zöld négyzetben lévő x-nek kell megjelennie:

mceclip1.png

 

Amennyiben a továbbiakban is megjelenik egy felkiáltójel a számla előtt, akkor az ilyen számlát érdemes ellenőrizni: ez ugyanis akkor fordulhat elő, ha adatszolgáltatás köteles számla került kiállításra, de az adószám nem megfelelősége miatt a Billingo azt nem tudta beküldeni a NAV felé.

 

 

Mi kell csinálnunk a MotiBro-ban?

A MotiBro automatikusan átadja a Billingo felé a vevő adózási típusát, amelyet az alapján határoz meg, hogy az adószám megadásra került-e (ha nem kerül megadásra, akkor a MotiBro a vevőt nem adószámos magánszemélyként kezeli!).

 

A bérletértékesítési folyamat kiegészítésre került egy új jelölőnégyzettel, amellyel megadható, hogy céges (vagy adószámos magánszemély felé kiállított) számla készüljön-e.

 

Magánszemély vendég esetében nem kell bepipálnunk a Cég számára kiállított számla melletti jelölőnégyzetet:

mceclip2.png

 

Céges számlázási cím esetén kattintsunk a jelölőnégyzetbe és akkor az adószámot is meg kell adnunk: 

mceclip3.png

Hasznos volt ez a cikk? Köszönjük a visszajelzésedet Próbáld újra

Segíthetünk még? Kérdezz bennünket itt! Kérdezz bennünket itt!