Második lépés: Stripe fizetés integrálása a MotiBro-ba


1. Az integráció létrehozásához szükséges Stripe API kulcsok

A Stripe online fizetési rendszerét API kulcsok használatával lehet integrálni külső rendszerekbe, így a MotiBro-ba is. Az API kulcsokat a bal oldali menüben a "Developers" főmenü "API keys" menüpontjában találod:

A menüpontra történő kattintás után az alábbi oldal jelenik meg:

Kétféle, egy nyilvános ("Publishable key") és egy titkos ("Secret key") API kulcsra lesz szükséged az integrációhoz.

A titkos kulcsot a "Reveal live key" gombra kattintva tekintheted meg, de ahogy a feljövő ablak is tájékoztat:

a titkos kulcs biztonsági megfontolásokból csak egyszer tekinthető meg, így a "Reveal" gombra kattintás után feljövő ablakot ne zárd be addig, amíg a kulcsokat nem adtad meg a MotiBro rendszerben a következő pontban leírtaknak megfelelően.

A titkos kulcsot megjelenítő szövegmező fölé állva a vágólapra tudod másolni a kulcsot.

A nyilvános kulcsnak "pk_live_", míg a titkos kulcsnak "sk_live_"-el kell kezdődnie, ha aktiváltad a fiókodat és nem váltottál át teszt üzemmódba (a teszt kulcsok "pk_test_"-el "sk_test_"-el kezdődnek). Ha teszt kulcsokat látsz, akkor kapcsold ki a teszt üzemmódot!

Figyelem: a titkos kulcs teljes hozzáférést biztosít a Stripe fiókodhoz, így nagyon vigyázz arra, hogy rajtad kívül senki ne férhessen hozzá!


2. MotiBro integráció létrehozása

Anélkül, hogy kilépnél a Stripe fiókodból és bezárnád a titkos kulcsot megjelenítő ablakot, nyisd meg a MotiBro-t, lépj be a saját klubvezetői profilodba és menj a bal oldali menüben az "Integrációk" főmenü "Beállítások" menüpontjára:

mceclip10.png

A betöltődő oldalon keresd meg az "Online fizetési integrációk" részt és kattints az "Új Stripe online fizetési integráció" gombra:

A felugró ablakban töltsd ki a szükséges adatokat az alábbiak szerint:

Elnevezés: az elfogadóhelyed tetszőleges neve (ezt csak te fogod látni), a MotiBro-ban ez lesz a neve a létrehozandó online fizetési integrációdnak (javasolt a cég nevét megadni).

Titkos azonosító (Secret key): miután az előzőekben a vágólapra másoltuk a Stripe titkos kulcsunkat, már csak be kell illeszteni ebbe a mezőbe. Kattints a mezőre, majd a ctrl + v billentyűkombinációval illeszd be a kulcsot.

Publikus azonosító (Publishable key): Ezt követően menjünk vissza a Stripe oldalára, zárjuk be a felugró ablakot és a "Publishable key" sorban a publikus kulcs (ez a "pk_live_"-el kezdődő) fölé állva másoljuk ki, majd illesszük be a MotiBro rendszerbe visszamenve a Publikus azonosítóhoz (Publishable key). A "Mentés" gombra kattintva mentsük el az adatokat. Ezt követően a MotiBro ellenőrzi, hogy létrehozható-e a kapcsolat a Stripe-pal és amennyiben igen, az integráció mentésre és élesítésre is kerül (ha nem volt korábban más integrációd), ebben az esetben a jobb oldalon a  három pontra kattintva előugró menüben kattints az "Aktívvá tétel" gombra. Ezt követően a MotiBro ismételten leellenőrzi, hogy az elfogadóhely valóban működik-e és amennyiben igen, élesíti az online fizetési integrációt.

3. Az online értékesíthető bérletek kiválasztása és beállítása a MotiBro klubvezetői profilban

A MotiBro rendszerben az Erőforrásaim -> Jegyek/bérletek menüpontban, az egyes bérletek szerkesztésénél állíthatod be, hogy vendégeid számára lehetővé teszed-e, hogy a bérletet online vásárolják meg. Választd ki, melyik bérletet szeretnéd, ha online értékesíthető legyen, majd kattints az adott bérlet sorában a szerkesztés gombra. Betöltődik a bérlet szerkesztés felülete. Itt az alábbi checkbox-ot kell kipipálnod, majd menteni a bérlet paramétereit:

mceclip0.png

FONTOS! Ahhoz, hogy az online fizetés elinduljon, minimum egy bérletet elérhetővé kell tenned az online vásárlók számára.


4. Online bérletvásárlás opciói

Az online bérletek értékesítése esetén az érvényesség kezdő időpontját a vendég állítja be az online vásárlás során. A klubvezető eldöntheti és beállíthatja, hogy ebben mekkora szabadsága legyen a vendégeknek.


Az “Erőforrásaim”, “Beállítások” menüben az “Online bérletvásárlás opciói” résznél a legördülő menüt megnyitva négyféle lehetőség közül lehet választani:


4.1. Kizárólag első látogatáskor aktiválódó bérletek értékesítése

Az első lehetőség esetén a megvásárolt bérlet kizárólag aktiválódó bérlet. Ez azt jelenti, hogy a bérlet érvényessége az első órán való részvétel napja lesz. Figyelj arra, hogy a bérlet abban az esetben is aktiválódik, amennyiben a vendég bejelentkezik az órára, de nem jelenik meg. 


4.2. Online bérletvásárlás esetén az érvényesség kezdete mindig a vásárlás napja

A második lehetőség esetén az online vásárolt bérlet kezdő érvényességi dátuma automatikusan a vásárlás napja lesz.

Ezt akkor érdemes választani, ha ösztönözni szeretnéd vendégeidet a kifizetett bérlet minél hamarabbi felhasználására.


4.3. Az érvényesség kezdetét a vendég módosíthatja, aktiválódó bérletet is vásárolhat

A harmadik opció beállításakor a vendég akár visszamenőleg dátumozva is tud bérletet vásárolni, de azt is választhatja, hogy  az első felhasználáskor aktiválódjon a bérlet érvényessége.

4.4. Az érvényesség kezdetét a vendég módosíthatja, de aktiválódó bérletet nem vásárolhat

A negyedik lehetőség esetén a vendég beállíthatja az érvényesség kezdetét (akár visszamenőleg dátumozva is), de aktiválódó bérletet nem tud vásárolni.

Válaszd ezt a beállítást, ha nem szeretnéd, hogy a vendégnek aznap kelljen megvásárolnia a bérletet, amikor órára megy, ugyanakkor szeretnéd, hogy a konkrét időpont beállításával határozott döntést hozzon az órákon való részvételről.

Fontos megjegyezni, hogy amennyiben a vásárláskor a vendég nem módosítja a dátumot, az érvényesség kezdete automatikusan a vásárlás napja lesz.



Innentől kezdve vendégeid már online is megvehetik jegyüket/bérletüket a személyes MotiBro oldalukra belépve!

Most, hogy elindítottad az online fizetést, szakíts egy kis időt a következő fejezetre is, ahol bemutatjuk, hogy hol tekintheted át a beérkező fizetéseket és hogy hogyan kezdeményezhetsz kifizetést a bankszámládra.

Hasznos volt ez a cikk? Köszönjük a visszajelzésedet Próbáld újra

Segíthetünk még? Kérdezz bennünket itt! Kérdezz bennünket itt!